>>  >>  + >>  -

Meerjarenplan 2020-2025 .

Druk op deze knop voor meer informatie over AUDIOHULP VOORLEZEN TEKST.

DUURTIJD AUDIOBESTAND  : 00:18:34

 

LEES VOOR

Voorstelling meerjarenplan 2020 - 2025 gemeente en OCMW Wielsbeke.

 

1. INLEIDING 

In de vorige 12 jaar onder CD&V-bestuur heeft de gemeente een ware metamorfose ondergaan. Denk hierbij maar aan de grote wegenwerken, de aanleg van vele kilometers voetpaden en afgescheiden fietspaden, de nieuwe bibliotheek in Wielsbeke, een nieuwe kinderopvang in Ooigem, de dorpskernhernieuwing in Sint-Baafs-Vijve of de vele investeringen in sportinfrastructuur. 

We willen graag op dit elan verder gaan, maar wel met enkele andere accenten. We kiezen voor een ambitieus, financieel overwogen en realistisch plan op maat van onze gemeente. Dat betekent dat we ook nu weer zullen investeren, maar de grote projecten zijn wel op één hand te tellen. Daarnaast hebben we vooral aandacht voor kleinere projecten die een onmiddellijke meerwaarde hebben voor onze inwoners, verenigingen en ondernemers. 

Voor de opmaak van het meerjarenplan van de komende zes jaar polsten we voor de verkiezingen naar wat de Wielsbekenaar belangrijk vindt. Deze info vormt de oranje draad door het meerjarenplan dat we vandaag ter goedkeuring voorleggen. En ik mag zeggen, we zijn best trots op dit plan! 

Het is ambitieus, omdat we in de komende 6 jaar zo'n 25,2 miljoen euro investeren in de gemeente. Hiertegenover zetten we 15,6 miljoen euro subsidies en verkopen van patrimonium dat niet tot de kerntaak van de gemeente behoort. 

Het is financieel overwogen, omdat we er naast veel te investeren ook zullen in slagen om de schulden af te bouwen. Bovendien voldoen we aan alle wettelijke financiële evenwichten. 

Het is tenslotte ook realistisch, omdat wat we zeggen, kan en zal uitgevoerd worden. 

 

2. FINANCIËN EN BELEID 

  • Door realistisch te plannen en de verwachtingen aan te passen aan de beschikbare centen zorgen we ervoor dat we de belastingen niet moeten verhogen, in tegenstelling tot sommige onze buurgemeenten. 
  • Er zijn drie grote projecten, die dan meteen ook onze prioritaire doelstellingen voor gemeente en OCMW vormen
  • Gescheiden fietspaden op de Heirweg en de Rijksweg richting Oostrozebeke: raming: 3 miljoen euro. 
  • Een intergemeentelijk binnenzwembad, samen met een sporthal: raming: 6 miljoen euro na aftrek van de Vlaamse subsidie van 1,1 miljoen euro en de tussenkomst van de gemeente Dentergem en Oostrozebeke van elk 1 miljoen euro. 
  • Een uitbreiding en modernisering van het woonzorgcentrum: raming 7,5 miljoen euro. 
  • We hebben ook veel aandacht voor kleinere projecten met onmiddellijke meerwaarde voor de Wielsbekenaar, hierover straks meer. 
  • Hoewel we veel investeren, willen we ook de schulden verder afbouwen, zodat toekomstige generaties niet moeten opdraaien voor investeringen die nu gebeuren. We voorzien op vandaag de schulden met zo'n 3 à 4 miljoen euro te verminderen, eenzelfde schuldafbouw als tijdens de vorige legislatuur. Een exacte raming is op vandaag moeilijk te maken, omdat we nog met heel wat onzekere factoren zitten, bv. we voorzien geen volledige overdracht van uitgaven budget 2019, we verwachten nog uitspraak over een BTW-ruling en een positievere jaarrekening door geen 100% realisatie van de gebudgetteerde uitgaven. De ingeschreven leningen van 7,4 miljoen euro zullen dus niet of slechts gedeeltelijk moeten opgenomen worden. 
  • We gaan een deel van onze CP omzetten in lange termijnleningen. Merk op: de geraamde rentevoet bedraagt op vandaag amper 0,54 %!. 
  • We inventariseren het volledige gemeentelijke patrimonium. De gebouwen en gronden die niet meer nodig zijn voor de kerntaken van onze gemeentelijk beleid worden te koop aangeboden. 
  • Middelen uit het Open Ruimte fonds: vanaf 2020 ontvangt de gemeente een werkingssubsidie van het Vlaamse Gewest als gedeeltelijke compensatie van de kosten en minderontvangsten door de vrijwaring van de open ruimte en om het behoud en de inrichting van de open ruimte te stimuleren. Voor de komende zes jaar bedraagt deze subsidie alles samen 933.000 euro. We gaan dit bedrag nuttig besteden. Denk maar aan de investeringen in het kader van de uitvoering van het masterplan domein Hernieuwenburg of de nieuwe speelpleinen, maar daarover straks meer. 

3. MOBILITEIT EN VEILIGHEID 

  • De wijkagent is gekend en regelmatig te zien op straat. We willen ervoor zorgen dat de inwoners de wijkagenten kennen, door bekendmaking via de gemeentelijke website en de infokrant en door de organisatie van een kennismakingsavond met onze 3 wijkagenten, waar er ook vragen zullen kunnen gesteld worden. 
  • Meldingen over onaangepaste snelheid en zwaar verkeer automatisch opvolgen. Er gebeuren regelmatig anonieme snelheidsmetingen die besproken worden met de melders. Aanpassingen – na advies van de politie – volgen waar nodig. 
  • Meer gescheiden fietspaden blijven een prioriteit. We blijven investeren in het aanleggen van fiets- en voetpaden tijdens de ganse legislatuur. Ik verwijs hiervoor graag naar de heraanleg van Heirweg, waar er 2,2 km extra gescheiden fietspaden voorzien zijn. Het traject moet gerealiseerd zijn tegen 2026. Daarnaast is er ook het project "Rijksweg richting Oostrozebeke" dat zal aangepakt worden samen met de gemeente Oostrozebeke. 
  • Veiligere schoolomgevingen in de drie deelgemeenten: ondertussen is de signalisatie in de omgeving rond de school in Ooigem reeds aangepast. We voorzien overlegmomenten met de scholen om mee na te denken over de veiligste routes naar de scholen zelf. 
  • Gevaarlijke (verkeers)situaties melden: we zetten volop in op een goed meldpunt via onze website en Facebookpagina. Daarvoor is verder geïnvesteerd in de aanwerving van een communicatieambtenaar die zich voornamelijk bezig houdt met de communicatie met de burgers. 
  • Straatlampen: LED als standaard en dimmen waar mogelijk. Er is over de ganse legislatuur voorzien om 480.000 euro extra te investeren. Hiermee zijn we bij de beste van de klas in onze regio. 
  • Meest gebruikte busverbindingen behouden en aanpassen: zo kunnen de medewerkers van bedrijven op ons grondgebied en de schoolgaande jeugd gebruik maken van het openbaar vervoer. Vanaf 1 september 2020 is er bijvoorbeeld een nieuwe route voorzien door het centrum van Wielsbeke, die langs het rond punt Quick Step, op de N382 komt. 
  • Wegenwerken beter op mekaar afstemmen. Het blijft een heikel punt, maar we blijven hier volop op inzetten. 
  • Meer reclame voor speelstraten: we hebben al een oproep gedaan om voorzetten te geven. Momenteel hebben we reeds 3 speelstraten op ons grondgebied. We ondersteunen dit logistiek met aangepaste borden en hopen dat er tegen 2025 extra speelstraten zijn in elke deelgemeente. 
  • Het mobiliteitsplan aanpassen: met de steeds weer wijzigende verkeersstromen is een herziening nodig. Dit proces is momenteel lopende en zal getoetst worden via een infomoment bij de inwoners van Wielsbeke. 
  • De opstart van een mobiliteitscommissie is voorzien in 2020.
  • Verhogen van het algemeen veiligheidsgevoel door in overleg met de politie camera's te installeren op strategische locaties. 

4. GEZIN EN JEUGD 

  • Voor elk kind een speelplein in de buurt. We investeren de komende zes jaar 125.000 euro in nieuwe speelpleinen. Aanplant van extra groen moet hierbij mogelijk zijn. In samenspraak met de buurt zullen er speelpleinen komen in de drie deelgemeenten. We willen hierbij de geïnteresseerde inwoners en de jeugdraad betrekken. 
  • Investeren in domein Hernieuwenburg: we zijn bezig aan de opmaak van een masterplan, waarvan de investering in een sporthal, zwembad en cafetaria volgend jaar wordt opgestart. Het is de visie om dit masterplan volledig uit te voeren over een periode van 3 legislaturen. 
  • Minstens 500 nieuwe bomen worden aangeplant. 
  • Er wordt 50.000 euro geïnvesteerd in het speelbos te Sint-Baafs-Vijve waar er plaats zal zijn voor de recreatieve mountainbiker. 
  • De Leie meer toeristisch uitspelen: we ondersteunen nieuwe horeca-initiatieven rond de (oude) Leie. Denk maar aan de historische dorpskern in Sint-Baafs-Vijve. In Ooigem komt er een clubhuis, annex jachthaven ter hoogte van het sas. De investering gebeurt in samenwerking met een private vzw. Ook hier zijn subsidies te verwachten. 
  • We bekijken de mogelijkheid om OC Leieland ook privé te verhuren. 
  • We blijven alle erkende verenigingen verder ondersteunen. Ten eerste financieel, via bijna 200.000 euro werkingssubsidies per jaar. Daarnaast ook logistiek door bijvoorbeeld een gratis uitleendienst en ter beschikking stellen van lokalen. 
  • De acties tegen zwerfvuil opdrijven: er is al beslist om een jaarlijkse zwerfvuilactie te houden. Ook de controle met mobiele onbemande camera's aan glasbollen en sluikstortplaatsen wordt opgedreven, in samenwerking met IMOG. 
  • We stimuleren buurtfeesten nog meer via het invoeren van een feestcheque van 100 euro. We blijven buurtfeesten natuurlijk ook logistiek ondersteunen door gratis gebruik van alle gemeentelijke materiaal. 
  • Ook kermissen hebben een duidelijke meerwaarde voor onze inwoners. We blijven hen verder financieel en logistiek ondersteunen. Erkende organisaties ontvangen 950 euro subsidie en maken gratis gebruik van gemeentelijk materiaal. 
  • De Bibox is afgewerkt en wordt een ontmoetingsruimte waar inwoners terecht kunnen voor meer dan boeken uitlenen. 

5. SENIOREN EN WELZIJN 

  • Een nieuw woonzorgcentrum met publiek karakter. We zoeken een partner via de concurrentiedialoog. Deze partner moet uiteraard passen binnen de CD&V-waarden. Voor ons ligt de focus op kwalitatieve zorg voor de mensen, eerder dan op winst of besparen op personeel. Met diezelfde partner wordt er nagedacht over een algemeen seniorenbeleid, zoals het aanbieden van thuiszorg, het uitbaten van assistentiewoningen, het aanbieden van andere hulp via sociale tewerkstelling (bv. klusjesdienst). De inwoners moeten langer in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen. Dat is de uiteindelijke doelstelling. 
  • Een gemeentelijke welzijnsraad/mindervalidenraad oprichten waarbij toegankelijkheid in zijn ruime vorm - zowel fysiek als digitaal - worden besproken met stakeholders en leden van deze adviesraad. Hier rekenen we ook op de expertise van INTER, de Vlaamse norm op het gebied van toegankelijkheid, waarmee wij nu een charter hebben ondertekend, net zoals met 24 andere gemeenten en steden. 
  • Weet dat ook alle omgevingsvergunningen voor zowel private meersgezinswoningen, als publieke nieuwbouw, zoals onze sporthal en zwembad door INTER gescreend en geadviseerd worden, zodat de plannen waar nodig kunnen aangepast worden. 
  • Het Huis van het Kind werkt in 2020 op volle toeren. Er is een sterke stuurgroep met geëngageerde vrijwilligers en er wordt vooral projectmatig gewerkt. 
  • Wielsbeke als Gezonde Gemeente: we werken projectmatig, denk maar aan Wielsbeke dementievriendelijke gemeente, Wielsbeke hartveilig of de vele infomomenten rond gezondheid in het lokaal dienstencentrum. Daarnaast gaan we op vlak van volksgezondheid ook verder in overleg met bedrijven inde gemeente om alle klachten op een adequate manier op te lossen. We achten de combinatie industrie - werkgelegenheid en wonen enkel maar haalbaar mits goede afspraken met deze bedrijven. 
  • Vrijwilligers willen we blijven waarderen, via onder meer een tweejaarlijks bedankingsmoment. 

6. ONDERNEMERS 

  • Een adviesraad voor lokale economie oprichten, bij voorkeur in nauw overleg met UNIZO en VOKA. 
  • Werken en diensten zoveel mogelijk uitbesteden aan lokale ondernemers, waarbij we toch rekening houden met de wetgeving overheidsopdrachten. 
  • We blijven uiteraard onze vele lokale bedrijven ondersteunen waar het mogelijk is, want ze creëren heel wat werkgelegenheid. Maar we doen dit wel met een duidelijke visie: de bedrijven worden zoveel mogelijk logisch gecentraliseerd in de gemeente, we voorzien een goede ontsluiting naar de hoofdwegen en we focussen op het verminderen van geur-, lawaai- of stofhinder voor de buurt. Een aandachtspunt is zeker ook dat er voldoende groen voorzien wordt rond de bedrijven. 

7. DIENSTVERLENING 

  • Duidelijk en tijdig communiceren:
  • We investeren in een voltijds communicatieambtenaar.
  • Voor wegenwerken voorzien we verder de gekende kanalen: nieuwsbrief, website, Facebook.
  • We werken verder binnen de Digitale Regio Kortrijk voor het updaten en upgraden van onze website.
  • Sociale media (Facebook - Instagram) raakt stilaan ingeburgerd in onze gemeentelijke communicatie.
  • We benutten ook Be-Alert: regelmatig zal hiervoor een actie worden ondernomen. 
  • De openingsuren van het gemeentehuis afstemmen op de inwoners: er wordt onderzocht om minstens éénmaal op zaterdagvoormiddag de gemeentelijke diensten open te houden. Door zoveel mogelijk digitaal te werken, zorgen we ervoor dat inwoners zo weinig mogelijk verplicht worden om naar het gemeentehuis te komen. 
  • Een moderne en klantvriendelijke dienstverlening: wat we hierbij heel belangrijk vinden: een grotere klantvriendelijkheid, een vraaggerichte dienstverlening (dit is verder kijken dan de vraag die door de inwoner wordt gesteld), meer digitaal, maar ook meer nabij voor wie het nodig heeft. Er wordt een nieuw onthaal geïnstalleerd in het gemeentehuis en er wordt ingezet op een dienstverlening op afspraak vanaf 2021. De lange wachtrijen zijn niet meer van deze tijd. 
  • We blijven verder inzetten om onze werking van het Sociaal Huis laagdrempelig te houden en te promoten bij het doelpubliek. 
  • We staan al jarenlang voor slim samenwerken met andere gemeenten. Denk hierbij concreet aan ons intergemeentelijk zwembad, Midwest, W13 of Digitale Regio Kortrijk. 
  • Het gemeentehuis is een open huis en onze burgemeester en schepenen blijven open en aanspreekbare politici. We gaan met andere woorden verder op het elan van de laatste 12 jaar op dat vlak. 

8. SOCIAAL BELEID 

  • Geïntegreerd breed onthaal via W13 = het toegankelijk maken via 1 meldpunt van alles wat met sociale problematieken te maken heeft, in samenwerking met CAW Zuid-West-Vlaanderen en de maatschappelijke dienst van de mutualiteiten. De vorming van de eerstelijnszones, wij behoren tot de zone 'Waregem', is hiervan een perfect voorbeeld. 
  • We blijven verder inzetten op het bezoeken van de 64-jarigen
  • Bij het toekennen van leeflonen blijven we streng, maar rechtvaardig.

9. INSPRAAK EN INFORMATIE 

  • Luisteren naar de inwoners kan bij bijna alle onderwerpen: wegenwerken, verkeersproblemen, een nieuw speelplein, meer groen, de strijd tegen zwerfvuil, ... Bewoners zijn de deskundigen van hun buurt en kennen de plaats waar ze wonen het best. Ze weten wat fout gaat en denken graag mee over oplossingen. We willen die expertise zeker benutten. 
  • We blijven verder de bewoners betrekken in onze beslissingen. We organiseerden in 2019 al meer dan 10 info- en inspraakmomenten. Deze aanpak werkt en we gaan dus verder op de ingeslagen weg. 

19 december 2019

: Druk hieronder op het icoon om het document te bekijken en te downloaden (.pdf).

LBW 00 Website download document

 

 >>

 

Scan onze QR-codes

Website:

Facebook:

Instagram:

X:

YouTube:

© Copyright 2023-2024 door Lijst Burgemeester Wielsbeke. Alle rechten voorbehouden, van toepassing op elke webpagina van deze website.

 

  • Op elke webpagina waar de knop "LEES VOOR" wordt getoond, kan je een deel van de tekst laten voorlezen (bijvoorbeeld voor mensen met een beperking of voor mensen die liever teksten beluisteren dan lezen).
  • Dit kan door op de knop " LEES VOOR" te klikken.
  • Bij het beluisteren van het audiobestand kan je als gebruiker (afhankelijk van het type webbrowser):
    • het audiobestand starten ,
    • het audiobestand downloaden, (afhankelijk van webbrowser),
    • het audiobestand onderbreken ,
    • het geluid onderbreken ,
    • het geluidsvolume aanpassen  of ,
    • de afspeelsnelheid (1, normaal) van de tekst aanpassen ofwel naar een lagere snelheid (0.5, 0.75) ofwel naar een hogere snelheid (1.25, 1.5, 2) via of via (afhankelijk van webbrowser),
    • in de tekst 15 seconden vooruitspringen  (afhankelijk van webbrowser),
    • in de tekst 15 seconden terugspringen  (afhankelijk van webbrowser).
  • Schakel je geluid eerst in op je toestel en in de getoonde balk van het audiobestand en pas zonodig het uitvoervolume en/of balans aan​​​.
  • Klik indien nodig op de geluidsbalk om de stand van "geluid uit" naar "geluid aan" te wijzigen.

<< Vorige pagina Volgende pagina >>